Deze week zetten de OCMW’s van Balen, Dessel, Mol en Retie de eerste stappen in de oprichting van het Huis van het Kind. Het Huis van het Kind brengt alle partners die gezinsondersteunend werken samen. Bedoeling is om het aanbod beter op elkaar af te stemmen, samenwerkingsverbanden uit te werken en ouders makkelijker wegwijs te maken in het aanbod.

Elke gemeente herbergt tal van diensten die gezinsondersteunend werken. Denk maar aan organisaties als Kind & Gezin, OCMW’s, expertisecentra Kraamzorg, Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s),… die ontmoeting, voorlichting, vorming, informatie, begeleiding,… aanbieden voor ouders uit de regio. Daarom starten de OCMW’s van Balen, Dessel, Mol en Retie het Huis van het Kind op. Hiermee willen ze:

  • de samenwerking tussen de partnerorganisaties stimuleren;
  • het aanbod van de organisaties beter bekend maken, zowel onderling als naar de gezinnen toe;
  • lokale noden detecteren;
  • samen oplossingen uitwerken voor problemen of vragen.

Zo wordt het voor ouders duidelijk waar ze terecht kunnen met vragen over gezondheid en opvoeding.

Startdag

Tijdens de startdag op dinsdag  9 december werden alle partners uit de regio uitgenodigd om samen na te denken over de concrete invulling en opstart van het Huis van het Kind in de regio. In rondetafelgesprekken werd gekeken naar uitdagingen in de regio, benadrukt welke klemtonen gelegd moeten worden en hoe de gezinnen in de regio bereikt worden. Op basis van de input werken de partners een actieplan uit.